אנשים אשר רוצים להתחתן ואינם מעוניינים או שאינם יכולים להינשא על פי כללי ההלכה דרך הרבנות הראשית בישראל, בוחרים בטקס של נישואים אזרחיים בחו"ל- טקס חתונה שלא על פי הלכי הדת (טקסי נישואים אזרחיים אפשר לערוך רק בחו"ל. טקסים שנערכים בארץ לא מוכרים בישראל).
זוגות אשר נישאים בטקסי חתונה אזרחית בחו"ל מוכרים כנשואים על ידי משרד הפנים בישראל, אך לשם כך הם נדרשים להציג חותמת אפוסטיל- מסמך המוכר ברחבי העולם אשר מעיד על כך שתעודות הנישואים הן אמינות.
מהי אפוסטיל?
אפוסטיל זוהי חותמת אשרור בינלאומית, אותה יש לקבל עוד בישראל על המסמכים הרשמיים הנוגעים לנישואים (ולגבי כל נושא אחר), על מנת שהם יהיו תקפים מבחינה משפטית באותה מדינה אליה נוסעים על מנת לערוך את הנישואים האזרחיים בחו"ל.
מדובר במסמכים רשמיים אשר הונפקו על ידי רשויות שונות במדינת ישראל. אפוסטיל היא תעודה רשמית ומוכרת שמאשרת כי המסמכים הם מקוריים ורשמיים, ושהם הונפקו על ידי הסמכויות שמוסמכות להנפיקם. ישראל מעניקה את חותמת אפוסטיל ללא עלות כספית מצד בני הזוג, במשרד הפנים וגם באחדים מבתי משפט השלום.
כיצד נערכים לחתונה אזרחית?
כיום ניתן להינשא בחתונה אזרחית ב-51 מדינות ברחבי העולם. בני הזוג אשר מעוניינים בנישואים אזרחיים בחו"ל, כמו חתונה בפארג, חתונה בקפריסין ועוד, צריכים להצטייד במסמך מוכר ובו תמצית הרישום אשר ניתן ממשרד הפנים בארץ. המסמך צריך להיות מתורגם על ידי נוטריון ובתוכו ייכללו הפרטים הבאים: מצב משפחתי של כל אחד מבני הזוג, דרכון בתוקף ושתי תמונות של בני הזוג (כל אחד בנפרד יצטייד בשתיים).
כדי שהמסמכים המצוינים יוכרו במדינה אליה נוסעים כדי לערוך את טקס הנישואים האזרחיים, עליהם להיות חתומים בחותמת אפוסטיל. על מנת שבני הזוג יוכרו בישראל לאחר החתונה כנשואים לכל דבר ויקבלו את כל הזכויות, הם צריכים לקבל חותמת אפוסטיל גם על תעודת הנישואים שנחתמה בחו"ל, וכמו כן, עליהם לקבל על כך אישור מטעם הקונסוליה הישראלית באותה מדינה בה נישאו. חותמת אפוסטיל בחו"ל ניתנת בבתי משפט מקומיים או בסמוך למשרדים ממשלתיים באותה מדינה.
לפני החזרה ארצה
לפני שבני הזוג שנישאו בטקס חתונה אזרחית בחו"ל חוזרים ארצה, עליהם לוודא כי יש בידיהם המסמכים הבאים, שבלעדיהם הם לא יורשו להתחיל את תהליך הרישום במשרד הפנים בישראל.
- תעודת נישואים מקורית
- חותמת אפוסטיל
- אישור הקונסוליה הישראלית מאותה מדינה
חוזרים לישראל
הזוגות אשר נישאו בנישואים אזרחיים יכולים להיות מוכרים במשרד הפנים בישראל כזוגות נשואים, בתנאי שיביאו עמם את כל המסמכים הדרושים:
- תעודת נישואים מקורית שניתנה מהרשות אשר ממונה על עריכת טקסי נישואים באותה מדינה בה נישאו. הרשויות המוסמכות לחתן יכולות להיות עירייה, בית משפט, נוטריונים מיוחדים ועוד. תעודת הנישואים מעידה כי בני הזוג נישאו לפי חוקי המדינה בחו"ל, והיא משמשת מסמך עיקרי לפיו ייעשה הליך הרישום במשרד הפנים.
- חותמת אפוסטיל- כאמור, החותמת מעידה כי כל תעודת הנישואים היא חוקית ואמינה, והיא משמשת כמסמך משפטי. משרד הפנים לא מאשר תעודות של נישואים אזרחיים ללא קבלת חותמת אפוסטיל לגביהן. בלי חותמת זו בני בזוג שנישאו בנישואים אזרחיים לא יוכרו כנשואים במדינת ישראל.
- תרגום של תעודת הנישואים עם אישור וחתימה של נוטריון מאותה מדינה בה נערכו הנישואים. במקרים שתעודת הנישואים הונפקה בעברית, באנגלית או בערבית- אין צורך בתרגום, מכיוון שאלו הן שלוש שפות מוכרות ורשמיות בארץ.
- אם בני הזוג רוצים לשנות את שם המשפחה בתעודות הזהות, עליהם להצטייד בתמונות מעודכנות.