מהו הסכם ממון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

כיום, כששיעור הגירושין עולה מידי שנה וגיל הנישואין עולה עם השנים, בני הזוג צריכים להגן על הרכוש אשר כל אחד מבני הזוג צבר לפני כניסתו לברית הנישואין או לחילופין למערכת יחסים.

הדרך היחידה כיום להגן על הרכוש שכל אחד בני הזוג צבר הינו באמצעות הסכם ממון. מכאן שהמיתוס לפיו הסכם הממון נועד אך ורק לעשירים, אינו נכון. הסכם הממון נועד לכל בני זוג אשר רוצים להגן על הרכוש שצברו באופן אישי הן לפני הנישואין והן במהלכם.

חוק יחסי ממון

חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג- 1973 (להלן:"חוק יחסי ממון") הינו החוק המסדיר את יחסי הרכוש בין בני הזוג במקרה של גירושין או פטירה וחל אך ורק על זוגות שנישאו אחרי 1.1.1974. על פי הוראות חוק יחסי ממון, במקרה של גירושין או פטירה, חלוקת הרכוש בין בני הזוג תיעשה באופן שווה, קרי כל אחד מבני הזוג יזכה למחצית מהרכוש שצברו בני הזוג במהלך חייהם המשותפים, למעט מתנות, ירושות ופיצויים בגין נזקי גוף.

כאן נכנס הסכם הממון לתמונה, הסכם הממון בא לקבוע חלקות רכוש שונה מזו הקבועה בחוק יחסי ממון ובעצם מהווה הדרך היחידה להסדיר את חלוקת הרכוש של בני הזוג באופן שונה מהקבוע בחוק. אך מהו בעצם הסכם ממון? כיצד יש לנסח אותו? מתי יש לערוך אותו? כל אלה שאלות שהתשובה עליהן חשובה וזאת בשל המיתוסים השונים שנוצרו במהלך השנים סביב הנושא.

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון, הינו הסכם כתוב שנועד להבטיח כי במקרה של פקיעת נישואין או פרידה של בני זוג ידועים בציבור, חלוקת הרכוש ייקבעו מראש את היחסים הממונים שלהם על מנת למנוע מחלוקות קשות.

הסכם הממון, כאמור, לא נועד אך ורק לזוגות נישואים. ידועים בציבור אשר על פי החוק גם הם זכאים לחלוקת רכוש שווה לאחר מספר שנים בהם ניהלו משק בית משותף תחת קורת גג אחד, זכאים להסדיר את חלוקת הרכוש שלהם בהסכם ממון.

הסכם הממון כולל שני חלקים: האחד, המתייחס לרכוש המשותף שצברו בני הזוג במהלך חיי הנישואין או מערכת היחסים שלהם; השני, הרכוש שצבר כל אחד מבני הזוג לפני הנישואין ו/או מערכת היחסים. הסכם הממון הינו הסכם הצופה פני עתיד ולכן אין לו כל משמעות, אלא רק במקרה פקיעת מערכת היחסים של בני הזוג. עריכת הסכם ממון מתבצעת לרוב על ידי אנשים מקצוע, ביניהם עורכי דין לעינייני משפחה, עורכי דין מקצועיים מארגון משפחה חדשה וכדומה.

מועד החתימה

מיתוס מפורסם הוא כי יש לחתום על הסכם ממון לפני הנישואין. מיתוס זה הינו נכון, אמנם ניתן לחתום על הסכם ממון לפני הנישואין, אולם במקרה ובני הזוג לא חתמו על הסכם ממון לפני הנישואין, אין הדבר אומר כי עתה משבני הזוג נכנסו לברית הנישואין הם לא יוכלו לחתום על הסכם ממון.

בכל מקרה בין שהסכם הממון נחתם לפני הנישואין ובין לאחריהם, הסכם הממון זקוק לאישור, שכן בלי אישור כבנדרש, ההסכם יהיה חסר כל תוקף משפטי ולא ניתן יהיה לאוכפו. הסכם ממון שנחתם לפני הנישואין יכול להיות מאושר אצל נורטוריון, רשם נישואין או בבית משפט לענייני משפחה. הסכם ממון שנחתם לאחר הנישואין יאושר אך ורק בבית המשפט לענייני משפחה או בית דין רבני.

דבר נוסף שחשוב להדגיש הינו כי הסכם הממון אינו דן אך ורק בחלוקת הרכוש בין בני הזוג, וכי הוא יכול לכלול הוראות שיוסדרו במסגרת הליך גישור גירושין, ביניהן חלוקת המשמורת בין בני הזוג, הסדרי הראיה, מגבלות בקשר לחינוך הילדים ועוד.