חתונה בין יהודיה ללא יהודי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מדינת ישראל מוגדרת כמדינה דמוקרטית, אך בל נשכח – גם יהודית. השילוב הייחודי הזה, שאפשר לדבר בשבחו או בגנותו, עשויי לעורר קשיים בפני חלק מהזוגות המבקשים לבוא בברית הנישואין.

כאשר מדובר בחתונה מעורבת מבחינה דתית, כלומר כזאת שכוללת בני זוג שהאחד מהם אינו יהודי ואילו השני – יהודי, קיים קושי.

יש כמה פתרונות למצב זה, לרבות הסכם לחיים משותפים ללא נישואין וכן עריכת הסכם משפטי (כגון הסכם ממון או הסכם טרום נישואים) אבל יש כאלה שרוצים להתחתן ויהי מה. על מנת להגשים את משאלת הלב הזאת, האפשרות הטובה ביותר היא לקיים חתונה אזרחית.

אבל האם ניתן לקיים בארץ חתונה אזרחית בין מי שהינו יהודי לבין מי שאיננה יהודייה? או בין מי שהינה יהודייה (גם אם איננה מקיימת אורח חיים יהודי דתי) לבין מי שאיננו יהודי? נכון להיום המצב שלילי. אך גם על מהמורה זו ניתן להתגבר.

חתונה אזרחית – רק בחו"ל

חתונה אזרחית היא צעד מקובל בין בני זוג מעורבים מבחינה דתית, וניתן לבצע זאת בלא מעט ממדינות העולם. הרבה מאוד מדינות אינן מערימות קשיים גם על אזרחים זרים המעוניינים להתחתן שם בחתונה אזרחית, גם אם אינם תושבים אלא תיירים לרגע.

זוגות המתגוררים בארץ, יכולים אפשר להינשא בנישואין אזרחיים המתקיימים במדינות סמוכות למשל ביוון או בקפריסין. במידה ומעוניינים בכך, ניתן גם לקיים ללא קושי טקס חתונה אזרחי גם במדינות אירופה השונות, בארצות הברית ובמדינות נוספות. לעיתים, קל מאוד לקיים את החתונה בארץ מולדתו של בן הזוג הלא יהודי, במידה ונולד בחו"ל.

חשוב לא לבלבל בין טקס אזרחי שהוא מעין חתונה ואשר ניתן לקיים בארץ לבין חתונה אזרחית של ממש. קיום טקס אזרחי, שבו את תפקיד הרב לוקח על עצמו מנחה חילוני שיכול להיות ידוען או אפילו עורך דין, איננו מאפשר לבני הזוג להירשם במשרד הפנים כזוג נשוי לכל דבר ועניין. עבור אלה שהיבט זה חשוב עבורם – חתונה אזרחית בחו"ל תאפשר זאת בתנאי שיהיה מדובר בחתונה מוכרת. הכרה שכזאת מבוססת על החתמת אישור הנישואין בחותמת בעלת משמעות משפטית, כפי שנסביר בהמשך הדברים.

מה נדרש לצורך קיום החתונה?

על מנת להשלים את כל הדרוש לצורך חתונה אזרחית יש צורך להירשם לנישואין במדינה שבה בוחרים. חשוב לדעת שיש מדינות שבהן קיימת דרישה לשהות מינימלית במדינה לפני שניתן יהיה להינשא בפועל. פרק זמן זה שיכול לנוע החל בימים ספורים ועד למספר שבועות מאפשר העלאת התנגדויות (עניין שהוא לרוב משפטי תיאורטי). חשוב לא פחות, לדאוג למסמכים שיאפשרו את הרישום וקבלת תעודת נישואין מוכרת.

אילו מסמכים נדרשים? דרכון בתוקף הינו חובה מוחלטת. בנוסף, יש מדינות שבהן דורשים לראות גם תעודת לידה. אפשרי שיהיה צורך באישור שלא קיימת מניעה להינשא או אישור ממשרד הפנים שבו מצוין המצב המשפחתי של בני הזוג. במידה ואחד מבני הזוג גרוש או אלמן, יש להמציא תעודת גירושין או תעודת פטירה רלוונטית. יש לשים לב כי המסמכים צריכים להיות מתורגמים ותחת אישור נוטריוני.

נא להכיר – אפוסיטיל

חשוב לזכור שאין משמעות למדינה שבה מקיימים את החתונה האזרחית, בתנאי שניתן לאחר קבלת האישור להשיג חותמת "אפוסטיל". זו חותמת בעלת משמעות משפטית בינלאומית, שתהפוך את החתונה למוכרת גם בארץ. רק כך ניתן לאשרר את המצב המשפחתי בארץ ולעדכנו במשרד הפנים.

כמו כן, במידה ורוצים, ישנן חברות המתמחות בארגון חתונות אזרחיות בחו"ל. תמורת תשלום נתון הן מטפלות בסידורים שונים, תשלום האגרות וסיוע באמצעות איש קשר במדינה שבה עורכים את החתונה.