צרפת היא מדינה רומנטית מאד, כשאת מירב תשומת הלב מקבלת בצדק גמור עיר הבירה פריז. עבור ישראלים רבים צרפת היא לא רק יעד תיירותי מבוקש, אלא גם המקום בו הם רוצים להישבע אמונים אחד לשני. במילים אחרות: ישראלים רבים, מסיבות מגוונות, רוצים לברר מה נדרש מהם לעשות על מנת לבצע חתונה אזרחית בצרפת, אם זה בכלל אפשרי. לפניכם סקירה שמציגה את הנושא משלל כיוונים, אותה כדאי מאד שתקראו אם לאחד מכם לפחות יש אזרחות צרפתית.
כל הסיבות לחשוב על צרפת
הסיבה הראשונה שעשויה להביא לרצון להינשא בצרפת היא, כאמור, הרומנטיקה שפועלת במדינה הזו שעות נוספות. כשמתחתנים בצרפת נמצאים באווירה הרומנטית ביותר שיש, שיכולה להוכיח שכל מי שטוען שחתונה במדינה זרה לא יכולה להיות רומנטית שהוא לא בהכרח צודק. בדרך זו אפשר גם לטייל במדינה לפני או אחרי החתונה, ובכך למעשה לתפוס את כל הביצים בצד אחד: לצאת לצרפת על מנת להתחתן בה וליהנות מירח הדבש במקביל.
מבחינה כלכלית, ידועה שצרפת אינה המדינה הזולה ביותר לטיסה ולשהות בה, אפילו ביחס לשאר חלקי אירופה. עם זאת, דווקא הליך החתונה האזרחית בה נחשב לזול באופן יחסי. מכיוון שבצרפת ההפרדה בין דת למדינה לא רק קיימת אלא מוחלטת, הרי שמדובר בטקס בירוקרטי וללא מימד דתי כלל וכלל – יש ישראלים רבים שזה בדיוק מה שהם מחפשים (או אפילו הסיבה בגינה מראש הם חושבים על חתונה אזרחית ולא חתונה כדת משה וישראל הנעשית דרך הרבנות).
הבעיה היא שיש בתחום הזה פער עצום בין הרצוי למצוי, כך שהחלק הארי של הישראלים אינם יכולים להינשא כלל וכלל בצרפת. כאן בדיוק נדרש להיכנס לעובי הבירוקרטיה ולראות את התנאים והחוקרים הנוגעים לחתונה אזרחית בצרפת.
הליך החתונה האזרחית בצרפת (והמורכבות שלו)
חשוב להדגיש שכדי להתחתן בצרפת, נדרש שלאחד מבני הזוג לפחות תהיה אזרחות צרפת, מה שלא מובן מאליו כלל: בכך למעשה צרפת מבדילה את עצמה מיעדים אחרים באירופה ובעולם, בהם יכולים להינשא גם ישראלים שהאזרחות שלהם היא ישראלית בלבד.
בנוסף לכך, התקנות בישראל מצריכות שהות מסוימת במדינה לפני שאפשר להתחתן בה, שהות שעומדת לרוב על חודש ימים ומעלה, כך שאם חשבתם לבצע את התהליך כולו תוך מספר ימים – להגיע לצרפת, להתמקם, להתחתן ולצאת לירח הדבש – עליכם לדעת שזה קצת יותר מסובך.
קושי אחר, אפילו גדול יותר, הוא שמרבית הישראלים לא יכולים כלל להינשא בצרפת מסיבה אחרת: הצורך להוציא אישור כשירות לנישואין, שלמעשה מותיר לאדם מסוים להינשא מחוץ לגבולות המדינה בה הוא חי. משרד החוץ בישראל אינו מנפיק אישורים כאלה, שהם בגדר חובה מבחינת הרשויות בצרפת. על פי התקנות, לכן, פקיד צרפתי שמשיא בני זוג מבלי לקבל את האישור הזה חוטא למעשה לעבודתו. זה נדיר וקיים במספר קטן מאד של מקרים.
על כל פנים, אם אתם כן עומדים בתנאי הזה, חובה עליכם להתנהל על פי הספר מבחינה בירוקרטית. יש צורך להמציא תמצית רישום ממשרד הפנים ולדאוג להגיע לצרפת עם דרכון ושני צילומים דרכון עבור כל אחד מבני הזוג (את הדרכון יש להביא גם למעמד הרישום והנישואין), מספר תמונות פספורט וכן רצוי גם להוסיף למשוואה מסמכים נוספים שעשויים לסייע: תעודת נישואין, למשל.
הבעיה היא שתעודות שכאלה לא יגישו דבר לרשויות בצרפת בשפה העברית, ומכאן שנדרש לשלם לנוטריון על מנת שיוכל לתרגם אותה לשפה האנגלית או הצרפתית, או לכל הפחות לאשר אמיתות תרגום שכזה.